Ώρα για μικρές αλλαγές, μεγάλες διάφορες

Στην καθημερινότητα

Μικρές αλλαγές, μεγάλες διαφορές στην εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινότητα.

Στην Καθημερινότητα

  • Για τους επόμενους 5 μήνες, προσπαθούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.
  • Η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής, οδηγεί σε ακριβότερες τιμές για κάθε κιλοβατώρα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Η μικρότερη χρήση ενεργοβόρων συσκευών κατά τις ώρες αυτές, δηλαδή μεταξύ 18:00 και 21:00, μεταφράζεται σε σημαντική μείωση της μέσης τιμής της κιλοβατώρας για τη χώρα και κατά συνέπεια, για όλους.
  • Για αυτό, προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλυντήριο ρούχων και πιάτων, το σίδερο, ακόμη και τον φούρνο, είτε νωρίτερα είτε αργότερα, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
  • Μπορούμε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στη μείωση της τιμής του ρεύματος, με μια μικρή διαφοροποίηση στις ώρες κατανάλωσης, χωρίς να στερηθούμε τίποτα.

  • Χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη κατά 2-3℃, με ανώτατη θερμοκρασία τους 19-20℃, μπορούμε να επωφεληθούμε έως 15% σε εξοικονόμηση ενέργειας. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη κάτω από τους 17℃ όταν απουσιάζουμε. Η ρύθμιση ενδείκνυται να γίνεται τουλάχιστον μία ώρα πριν αποχωρήσουμε.
  • Αντικαθιστούμε τις βάνες/διακόπτες των σωμάτων των καλοριφέρ με θερμοστατικές βάνες, ώστε να παρέχεται η επιλογή διαφορετικής θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο. Ανάλογα με τη χρήση του κάθε δωματίου, ρυθμίζουμε τη θερμοστατική βάνα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή την απομονώνουμε. Απενεργοποιούμε τα σώματα θέρμανσης σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται.
  • Προτείνεται η αντικατάσταση του παλιού αναλογικού θερμοστάτη με νέας γενιάς ψηφιακό με δυνατότητα προγραμματισμού, ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και ρύθμισης της θερμοκρασίας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

  • Στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση χωρίς θερμοστάτες χώρου στα διαμερίσματα, προτείνεται η τοποθέτηση ψηφιακής μονάδας αντιστάθμισης. Χωρίς την απαίτηση υδραυλικών παρεμβάσεων και με συνδυασμό αισθητήρων, η μονάδα αντιστάθμισης αναγνωρίζει με ακρίβεια την εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος και τη θερμοκρασία του νερού του λέβητα, επιτυγχάνοντας την σωστή θερμοκρασία εντός των διαμερισμάτων.

  • Προτείνεται η αντικατάσταση του παλιού αναλογικού θερμοστάτη με νέας γενιάς ψηφιακό με δυνατότητα προγραμματισμού, ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και ρύθμισης της θερμοκρασίας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

  • Αντικαθιστούμε τις βάνες/διακόπτες των σωμάτων των καλοριφέρ με θερμοστατικές βάνες, ώστε να παρέχεται η επιλογή διαφορετικής θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο. Ανάλογα με τη χρήση του κάθε δωματίου, ρυθμίζουμε τη θερμοστατική βάνα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή την απομονώνουμε. Απενεργοποιούμε τα σώματα θέρμανσης σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται.

  • Φροντίζουμε και ελέγχουμε τη μόνωση στη σκεπή, την πιλοτή, το λέβητα και τις εξωτερικές σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης.

  • Συντομεύουμε τη χρήση του ζεστού νερού (πχ στην καθημερινή μας υγιεινή) και αντικαθιστούμε τη παροχή ζεστού νερού (πχ κεφαλή του ντους) με μικρότερη, ώστε να καταναλώνουμε λιγότερο ζεστό νερό.

  • Τοποθέτηση «έξυπνων» συσκευών οι οποίες μπορούν να ρυθμίσουν βέλτιστα τη θερμοκρασία και τη χρήση των συσκευών ώστε να εξοικονομούνται ενέργεια και χρήματα. Αξιοποιούμε τις διαθέσιμες επιδοτήσεις και επενδύουμε σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, ιδιαίτερα όσες είναι ενεργοβόρες, όπως ο φούρνος, το ψυγείο και το πλυντήριο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα πλυντήριο πιάτων ενεργειακής κλάσης Α χρησιμοποιεί τη μισή ενέργεια από όση ένα πλυντήριο πιάτων ενεργειακής κλάσης D.

  • Αξιοποιούμε το φυσικό φως και αποφεύγουμε τον τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED για εξοικονόμηση έως και 90%. Επιπλέον, οι LED λάμπες έχουν τριπλάσια διάρκεια ζωής από τους κοινούς λαμπτήρες, η οποία μπορεί να φτάσει τα 15 έτη.

  • Για να αερίσουμε το σπίτι, κλείνουμε τη θέρμανση, ανοίγουμε όλες τις πόρτες του σπιτιού, εσωτερικές και εξωτερικές για 5-10 λεπτά. Δεν αφήνουμε ανοιχτό κάποιο παράθυρο ή πόρτα για όλη τη διάρκεια της ημέρας ή νύχτας.

Στο σπίτι

Μικρές αλλαγές, μεγάλες διαφορές στην εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.

Στο Σπίτι

Γενικές συμβουλές

  • Χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη κατά 2-3℃, με ανώτατη θερμοκρασία τους 19-20℃, μπορούμε να επωφεληθούμε έως 15% σε εξοικονόμηση ενέργειας. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη κάτω από τους 17℃ όταν απουσιάζουμε.

  • Φροντίζουμε για καλή μόνωση σε παράθυρα και πόρτες. Η άμεση, οικονομική μόνωση μπορεί να γίνει με κλασική μονωτική ταινία, λευκό blue tack και σιλικόνη. Βάζουμε στοπ και μικρά χαλάκια στις χαραμάδες κάτω από τις πόρτες.
  • Τοποθετούμε χαλιά σε όλα τα δάπεδα του σπιτιού.
  • Κλείνουμε τις κουρτίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.
  • Κλείνουμε τις εσωτερικές πόρτες που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες.
  • Διατηρούμε κλειστό το κλείστρο της καμινάδας όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι.

  • Τοποθετούμε το καπάκι στην κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας, όπου είναι εφικτό.
  • Προσέχουμε τα σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στο μάτι της κουζίνας, και εφόσον μπορούμε, αποφεύγουμε το μαγείρεμα στο μεγάλο μάτι.
  • Κλείνουμε την κουζίνα 10-15 λεπτά νωρίτερα, όταν η διάρκεια μαγειρέματος ξεπερνά τη 1 ώρα. Η θερμότητα είναι αρκετή για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
  • Ο πιο οικονομικός τρόπος για να βράσουμε νερό είναι ο βραστήρας και όχι το μάτι της κουζίνας.
  • Αποφεύγουμε την προθέρμανση του φούρνου και τον κλείνουμε λίγο πριν την ολοκλήρωση του μαγειρέματος για να εκμεταλλευτούμε την υπάρχουσα θερμότητα.
  • Προτιμούμε το μαγείρεμα στον φούρνο με θερμό αέρα και ψήνουμε ταυτόχρονα περισσότερα από ένα γεύματα.
  • Παρακολουθούμε το μαγείρεμα από το τζάμι- κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε την πόρτα, χάνεται το 20% της θερμότητας ψησίματος.
  • Ελέγχουμε τακτικά το μονωτικό λάστιχο του φούρνου για να αποφύγουμε απώλεια ενέργειας.

  • Εξαερώνουμε σωστά και τακτικά τα σώματα των καλοριφέρ.
  • Αποφεύγουμε τη κάλυψη και βαφή αυτών, απομακρύνοντας οποιαδήποτε ογκώδη αντικείμενα μπροστά από αυτά, προκειμένου να μειωθεί η απώλεια θερμότητας.
  • Αντικαθιστούμε τις βάνες/διακόπτες των σωμάτων των καλοριφέρ με θερμοστατικές βάνες, ώστε να παρέχεται η επιλογή διαφορετικής θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο.
  • Ανάλογα με τη χρήση του κάθε δωματίου, ρυθμίζουμε τη θερμοστατική βάνα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή την απομονώνουμε.
  • Απενεργοποιούμε τα σώματα θέρμανσης σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται.

  • Προτιμούμε το πλυντήριο πιάτων από το πλύσιμο στο χέρι, γιατί στα οικολογικά προγράμματα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 50%.
  • Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία 30 ή 40℃. Το 80% της ενέργειας που καταναλώνεται από ένα πλυντήριο, χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού.
  • Γεμίζουμε το πλυντήριο, αφήνοντας χώρο όπου χωράει μια παλάμη για να εξοικονομήσουμε ρεύμα και να πλυθούν τα ρούχα μας αποτελεσματικά.

  • Ρυθμίζουμε τη συντήρηση στους 4-5℃ και την κατάψυξη στους -18℃. Η θερμοκρασία αυτή είναι απολύτως ικανοποιητική για την επαρκή ψύξη των τροφίμων, ιδιαίτερα τους πιο ψυχρούς μήνες. Και θυμόμαστε ότι κάθε βαθμός, μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής κατά 6%.
  • Φροντίζουμε η συσκευή να έχει απόσταση αρκετών εκατοστών από τον τοίχο ώστε να μην υπερθερμαίνεται. Κάνουμε απόψυξη 1-2 φορές τον χρόνο στις συσκευές που δεν είναι no frost. Μόλις 5 χιλιοστά πάγου αυξάνουν την κατανάλωση έως και 30%.

  • Θέτουμε σε λειτουργία συσκευές όπως το πλυντήριο ρούχων και πιάτων τις βραδινές ώρες ή και τις Κυριακές όπου το σύστημα είναι λιγότερο επιβαρυμένο και η τιμή της μεγαβατώρας σημαντικά χαμηλότερη.

  • Χρησιμοποιούμε ντους υψηλής πίεσης που μειώνει την κατανάλωση (θερμού) νερού. Επιδιορθώνουμε τις βρύσες που έχουν διαρροές.

  • Δεν αφήνουμε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε σε κατάσταση αδράνειας (standby). Τις αποσυνδέουμε από την πρίζα, όπως επίσης και τους φορτιστές. Προς διευκόλυνσή μας, μπορούμε να συνδέσουμε περισσότερες συσκευές σε ένα πολύπριζο, το οποίο θα βγάζουμε από την πρίζα.

Συμβουλές ανά δωμάτιο & συσκευή

  • Μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι ή χύτρα ταχύτητας και δεν προθερμαίνουμε τον φούρνο.
  • Τοποθετούμε το καπάκι στην κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας, όπου είναι εφικτό.
  • Προσέχουμε τα σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στο μάτι της κουζίνας, και εφόσον μπορούμε, αποφεύγουμε το μαγείρεμα στο μεγάλο μάτι.
  • Κλείνουμε την κουζίνα 10-15 λεπτά νωρίτερα, όταν η διάρκεια μαγειρέματος ξεπερνά τη 1 ώρα. Η θερμότητα είναι αρκετή για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
  • Ο πιο οικονομικός τρόπος για να βράσουμε νερό είναι ο βραστήρας και όχι το μάτι της κουζίνας.
  • Αποφεύγουμε την προθέρμανση του φούρνου και τον κλείνουμε λίγο πριν την ολοκλήρωση του μαγειρέματος για να εκμεταλλευτούμε την υπάρχουσα θερμότητα.
  • Προτιμούμε το μαγείρεμα στον φούρνο με θερμό αέρα και ψήνουμε ταυτόχρονα περισσότερα από ένα γεύματα.
  • Παρακολουθούμε το μαγείρεμα από το τζάμι- κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε την πόρτα, χάνεται το 20% της θερμότητας ψησίματος.
  • Ελέγχουμε τακτικά το μονωτικό λάστιχο του φούρνου για να αποφύγουμε απώλεια ενέργειας.

  • Συχνά το ψυγείο μας ψύχει περισσότερο από ότι είναι απαραίτητο για την καλή συντήρηση των τροφίμων. Ρυθμίζουμε τη συντήρηση στους 4-5℃ και την κατάψυξη στους -18℃. Η θερμοκρασία αυτή είναι απολύτως ικανοποιητική για την επαρκή ψύξη των τροφίμων, ιδιαίτερα τους πιο ψυχρούς μήνες. Και θυμόμαστε ότι κάθε βαθμός, μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής κατά 6%.
  • Φροντίζουμε η συσκευή να έχει απόσταση αρκετών εκατοστών από τον τοίχο ώστε να μην υπερθερμαίνεται.
  • Κάνουμε απόψυξη 1-2 φορές τον χρόνο στις συσκευές που δεν είναι no frost. Μόλις 5 χιλιοστά πάγου αυξάνουν την κατανάλωση έως και 30%.
  • Ελέγχουμε τακτικά εάν το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες είναι καθαρό και εφάπτεται καλά για να αποφύγουμε απώλεια ψύξης. Η απώλεια ψύξης περιορίζεται επίσης όταν η κατάψυξη είναι γεμάτη κατά 75-85% με τρόφιμα ή παγάκια.
  • Τοποθετούμε το ψυγείο και τον καταψύκτη μακριά από εστίες θέρμανσης (φούρνος, θερμαντικά σώματα).

  • Κλείνουμε την καφετιέρα μόλις ολοκληρωθεί η παρασκευή καφέ.
  • Εάν η καφετιέρα μας δεν κλείνει αυτόματα, φροντίζουμε να κλείσουμε τη συσκευή αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η παρασκευή καφέ.
  • Εάν φτιάχνουμε μεγαλύτερες ποσότητες καφέ, μπορούμε να μεταφέρουμε το υπόλοιπο σε ένα θερμός, ώστε να διατηρηθεί ζεστός ακόμη και για ώρες.

  • Ο απορροφητήρας «ρουφά» θερμότητα από τη ζεστή κουζίνα Χρησιμοποιούμε τον απορροφητήρα όσο λιγότερο γίνεται και σε χαμηλότερη ένταση. Ο λόγος δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας από την ίδια τη συσκευή, αλλά και το γεγονός ότι ο απορροφητήρας «ρουφά» θερμότητα από τον χώρο και τον εξάγει εκτός κατοικίας.
  • Όταν μαγειρεύουμε και χρησιμοποιούμε απορροφητήρα, μπορούμε να χαμηλώσουμε τη θέρμανση του σπιτιού, ειδικά όταν είναι ανοιχτός ο φούρνος, ο οποίος παράγει θερμότητα και για τον περιβάλλοντα χώρο.

  • Κλείνουμε τους διακόπτες, δεν αφήνουμε συσκευές στο standby.
  • Κλείνουμε τους διακόπτες στις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε και δεν τις αφήνουμε στο standby, όπως για παράδειγμα τον φούρνο μικροκυμάτων ή την καφετιέρα.
  • Κλείνουμε επίσης τα φώτα που δεν χρησιμοποιούμε και εξοικονομούμε ενέργεια.

  • Αυξομειώνουμε τη φλόγα στην εστία για να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας μαγειρέματος.
  • Το μαγείρεμα σε κουζίνα φυσικού αερίου, είναι αποδοτικότερο, καθώς οι εστίες υπερταχείας θέρμανσης, δηλαδή τριπλής ή τετραπλής φλόγας, διαχέουν την θερμότητα στο σκεύος και φτάνει ταχύτερα στην επιθυμητή θερμοκρασία.
  • Αυξομειώνουμε τη φλόγα του φυσικού αερίου στη μαγειρική εστία για να έχουμε άμεσο και πλήρη έλεγχο της διαδικασίας, χωρίς σπατάλη ενέργειας.

  • Μειώνουμε τη φωτεινότητα στην οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή από το 100% στο 70% για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
  • Δεν αφήνουμε την τηλεόραση σε κατάσταση standby, όταν κλειστή, προτιμούμε να τη βγάλουμε να από την πρίζα.
  • Εάν πρόκειται να αγοράσουμε καινούρια τηλεόραση, θυμόμαστε ότι όσο μεγαλύτερη αγοράσουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ενεργειακή κατανάλωση.

  • Βγάζουμε από την πρίζα τηλεόραση, υπολογιστή, παιχνιδομηχανές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι το standby στις ηλεκτρονικές συσκευές ισοδυναμεί με έως και δύο λογαριασμούς ρεύματος τον χρόνο.
  • Το ίδιο ισχύει και για τους φορτιστές, οι οποίοι δεν πρέπει να μένουν στην πρίζα.

  • Δεν αφήνουμε άσκοπα αναμμένα φώτα και αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες με LED Με δεδομένο ότι το 20% της ετήσιας κατανάλωσης ενός νοικοκυριού προέρχεται από τον φωτισμό, είναι σημαντικό να μην μένουν φώτα ανοιχτά σε χώρους όπου δε χρειάζεται.
  • Επιπλέον, συνίσταται η αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, καθώς για 8 ώρες χρήσης μία λάμπα πυρακτώσεως καταναλώνει 480 Wh, ενώ αντίστοιχα μία λάμπα LED στον ίδιο χρόνο καταναλώνει έως 64Wh οδηγώντας σε εξοικονόμηση σχεδόν 90%..

  • Ελευθερώνουμε τα σώματα από ογκώδη αντικείμενα και τα εξαερώνουμε τακτικά Εξαερώνουμε σωστά και τακτικά τα σώματα των καλοριφέρ.
  • Αποφεύγουμε τη κάλυψη και βαφή αυτών, απομακρύνοντας οποιαδήποτε ογκώδη αντικείμενα μπροστά από αυτά, προκειμένου να μειωθεί η απώλεια θερμότητας.
  • Αντικαθιστούμε τις βάνες/διακόπτες των σωμάτων των καλοριφέρ με θερμοστατικές βάνες, ώστε να παρέχεται η επιλογή διαφορετικής θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο.
  • Ανάλογα με τη χρήση του κάθε δωματίου, ρυθμίζουμε τη θερμοστατική βάνα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή την απομονώνουμε. Απενεργοποιούμε τα σώματα θέρμανσης σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται.

  • Όταν δεν χρησιμοποιείται, κλείνουμε το κλείστρο της καμινάδας.
  • Στην περίπτωση που το σπίτι μας έχει τζάκι, φροντίζουμε η καμινάδα να είναι κλειστή από το κλείστρο της όταν δεν το χρησιμοποιούμε, για να αποφύγουμε τη διαρροή θερμότητας.

  • Δεν αφήνουμε τηλεόραση σε standby, δεν φορτίζουμε το κινητό όλη τη νύχτα, βγάζουμε φορτιστές από την πρίζα Έρευνες έχουν δείξει ότι το standby στις ηλεκτρονικές συσκευές ισοδυναμεί με έως και δύο λογαριασμούς ρεύματος τον χρόνο.
  • Όταν δεν χρησιμοποιούμε την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τα βγάζουμε από την πρίζα. Το ίδιο ισχύει και για τους φορτιστές, οι οποίοι δεν πρέπει να μένουν στην πρίζα.

  • Κλείνουμε τα φώτα στο υπνοδωμάτιο όταν δεν το χρησιμοποιούμε. Με δεδομένο ότι το 20% της ετήσιας κατανάλωσης ενός νοικοκυριού προέρχεται από τον φωτισμό, είναι σημαντικό να μην μένουν φώτα ανοιχτά σε χώρους όπου δε χρειάζεται.
  • Επιπλέον, συνίσταται η αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, καθώς για 8 ώρες χρήσης μία λάμπα πυρακτώσεως καταναλώνει 480 Wh, ενώ αντίστοιχα μία λάμπα LED στον ίδιο χρόνο καταναλώνει έως 64Wh οδηγώντας σε εξοικονόμηση σχεδόν 90%.

  • Την ώρα του ύπνου μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 16-17℃ για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και πιο ευχάριστο ύπνο.

  • Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία και τον συντηρούμε τακτικά.
  • Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα έως τους 50 βαθμούς Κελσίου για ένα άτομο ή στους 60-65℃ για μια οικογένεια. Συντηρούμε κάθε χρόνο το θερμοσίφωνα.
  • Η τακτική συντήρηση από εξειδικευμένο τεχνικό, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας έως 30-40%.

  • Αντικαθιστούμε τους κοινούς λαμπτήρες με LED, για εξοικονόμηση που φτάνει το 90%.
  • Κλείνουμε το φως στο μπάνιο όταν δεν χρησιμοποιείται.

  • Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία 30 ή 40℃.
  • Προγραμματίζουμε το πλύσιμο των ρούχων τις βραδινές ώρες ή και τις Κυριακές όπου το σύστημα είναι λιγότερο επιβαρυμένο και η τιμή της μεγαβατώρας σημαντικά χαμηλότερη.
  • Γεμίζουμε το πλυντήριο, αφήνοντας χώρο όπου χωράει μια παλάμη για να εξοικονομήσουμε ρεύμα και να πλυθούν τα ρούχα μας αποτελεσματικά.

  • Αντικαθιστούμε βρύσες που έχουν διαρροή για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σπαταλήσει περίπου 90 λίτρα νερού την εβδομάδα.
  • Δεν αφήνουμε τις βρύσες μεταξύ ζεστού και κρύου νερού, γιατί παραμένει ενεργοποιημένο το μπόιλερ και σπαταλάμε άσκοπα ενέργεια.

Στη χρήση φυσικού αερίου

Μικρές αλλαγές, μεγάλες διαφορές στην εξοικονόμηση ενέργειας στη χρήση του φυσικού αερίου.

Στη χρήση φυσικού αερίου

  • Για την ορθή ρύθμιση του καυστήρα και την έκδοση φύλλου συντήρησης, προγραμματίζουμε τη τακτική ετήσια συντήρησή του από πιστοποιημένους τεχνικούς, ώστε να επιτυγχάνουμε το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό απόδοσης με τη μικρότερη κατανάλωση φυσικού αερίου.
  • Μια μειωμένη απόδοση λέβητα κατά 10% λόγω κακής συντήρησης, οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης και του λογαριασμού σας κατά 10%.
  • Ελέγχουμε τη στεγανότητα της εσωτερικής εγκατάστασης αερίου και δεν επεμβαίνουμε σε αυτή, διασφαλίζοντας την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργίας της.
  • Διατηρούμε τη μέγιστη θερμοκρασία νερού θέρμανσης του λέβητα συμπύκνωσης, κάτω από τους 60℃.

  • Στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου χωρίς θερμοστάτες χώρου στα διαμερίσματα, προτείνεται η τοποθέτηση ψηφιακής μονάδας αντιστάθμισης. Χωρίς την απαίτηση υδραυλικών παρεμβάσεων και με συνδυασμό αισθητήρων, η μονάδα αντιστάθμισης αναγνωρίζει με ακρίβεια την εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος και τη θερμοκρασία του νερού του λέβητα, επιτυγχάνοντας την σωστή θερμοκρασία εντός των διαμερισμάτων.

  • Προτείνεται η αντικατάσταση του παλιού αναλογικού θερμοστάτη με νέας γενιάς ψηφιακό με δυνατότητα προγραμματισμού, ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και ρύθμισης της θερμοκρασίας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

  • Αυξομειώνουμε τη φλόγα στην εστία για να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας μαγειρέματος.
  • Το μαγείρεμα σε κουζίνα φυσικού αερίου, είναι αποδοτικότερο, καθώς οι εστίες υπερταχείας θέρμανσης, δηλαδή τριπλής ή τετραπλής φλόγας, διαχέουν την θερμότητα στο σκεύος και φτάνει ταχύτερα στην επιθυμητή θερμοκρασία.
  • Αυξομειώνουμε τη φλόγα του φυσικού αερίου στη μαγειρική εστία για να έχουμε άμεσο και πλήρη έλεγχο της διαδικασίας, χωρίς σπατάλη ενέργειας.

  • Αντικαθιστούμε βρύσες που έχουν διαρροή για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σπαταλήσει περίπου 90 λίτρα νερού την εβδομάδα.
  • Δεν αφήνουμε τις βρύσες μεταξύ ζεστού και κρύου νερού, γιατί παραμένει ενεργοποιημένο το μπόιλερ και σπαταλάμε άσκοπα ενέργεια.

Στην επιχείρηση

Μικρές αλλαγές, μεγάλες διαφορές στην εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις.

Στην Επιχείρηση

  • Ο θερμοστάτης μπορεί να είναι στους 18℃ κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Θυμόμαστε να κλείσουμε τα κλιματιστικά ή τα θερμαντικά σώματα το βράδυ, πριν αποχωρήσουμε. Στην περίπτωση κεντρικού κλιματισμού ψύξης/θέρμανσης, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα τον χειμώνα και υψηλότερα το καλοκαίρι εκτός ωραρίου λειτουργίας.

  • Οι χώροι εργασίας, ειδικά όταν υπάρχει αρκετό προσωπικό, απαιτούν τον κατάλληλο κλιματισμό το καλοκαίρι. Η θερμοκρασία ρυθμίζεται στους 26℃, ενώ οι συσκευές που παράγουν θερμότητα κατά τη λειτουργία τους χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Φροντίζουμε για την καλή σκίαση των παραθύρων.

  • Ο χώρος εργασίας μπορεί να αεριστεί αποτελεσματικά μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ εκείνη την ώρα η θέρμανση είναι κλειστή.

  • Φροντίζουμε για καλή μόνωση σε παράθυρα και πόρτες. Η άμεση, οικονομική μόνωση μπορεί να γίνει με κλασική μονωτική ταινία, λευκό blue tack και σιλικόνη. Εφόσον μπορούμε, αντικαθιστούμε πόρτες και παράθυρα με ενεργειακά αποδοτικά. Κρατάμε κλειστά τα παντζούρια το βράδυ.

  • Όταν κλείνει η επιχείρηση, οι ηλεκτρονικές συσκευές, υπολογιστές, εκτυπωτές κλπ, δεν χρειάζεται να παραμένουν σε λειτουργία αδράνεια.

  • Με την αποχώρηση από τον χώρο εργασίας, σβήνουν όλα τα φώτα, σε τουαλέτες, χώρους υποδοχής, γραφεία κλπ. Μπορούμε να τοποθετήσουμε χρονοδιακόπτες ή και dimmer, για να καταναλώνουμε όση ακριβώς ενέργεια απαιτείται για τον φωτισμό του χώρου μας. Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει ακόμη και το 70%.

  • Οι λαμπτήρες LED είναι πολύ πιο οικονομικοί σε σχέση με τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως και μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ακόμη και κατά 90%. Οι LED λάμπες έχουν τριπλάσια διάρκεια ζωής, η οποία μπορεί να φτάσει τα 15 έτη, ενώ η απόσβεση του κόστους αγοράς γίνεται σε λιγότερο από ένα έτος.

  • Οι παλαιότερες συσκευές είναι συνήθως ενεργοβόρες και λιγότερο αποδοτικές. Φροντίζουμε, όπου είναι εφικτό, για την αντικατάστασή τους με συσκευές νέας τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

  • Αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για τις διαδικασίες εξοικονόμησης ενέργειας που έχουμε υιοθετήσει, και ζητούμε τη συνεργασία τους.

  • Επιστρατεύουμε εξειδικευμένο προσωπικό για τη σωστή και τακτική συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, έτσι ώστε να έχουν τη μέγιστη απόδοση και τη μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση. Τα Σαββατοκύριακα, εφόσον η επιχείρηση δεν λειτουργεί, κλείνουμε τη θέρμανση τελείως στους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται συχνά και κρατούμε κλειστές τις εσωτερικές πόρτες.